"Campo Grande" Apartment | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2022
  3. The Plan 138
  4. "Campo Grande" Apartment

"Campo Grande" Apartment

A Home Dedicated to Conviviality

FCstudio

"Campo Grande" Apartment
By Elisa Grossi -

In an internationally inflected design with scope for local touches, the “Campo Grande” residence is named after the Brazilian city where it is located. Flavio Castro renovated this 14th-floor apartment, overlooking an urban park, to make it a refined and comfortable environment. Founder of FCstudio in São Paulo, Castro previously designed a house in Chapadão do Sul, also in Brazil, for the same client. The architect redesigned the 250-sq. m apartment to maximize the amount of space dedicated to conviviality, doubling it by incorporating the balcony and reclaiming a bedroom and bathroom.

To enhance distribution layout flexibility and meet the needs of a client who often receives at home, the variety of living area spaces flow into one another without the interposition of dividing walls, the transitions marked by furniture and carpet positioning.

The residence is accessed via a private elevator in the center of the floor plan, housed in a volume clad in Freijo wood, which reappears in cabinetry throughout the apartment. New arrivals enter an elongated space where one wall is wholly occupied by a custom-made steel bookcase. Almost 12 m long, this feature gives the apartment an airy feel. The most intimate portion of the house, the sleeping area, is reached via a transitional pivoting door built right into the bookcase. To the left of the entrance is a wine cellar, also encased in wood, and a smart working desk corner.

The living room opens up to the right: a large relaxation area with upholstered seats and low tables, a dining room with a large rectangular table and, to the rear, a barbecue area hidden behind a rolling Freijo wood shutter. This material, the common thread running throughout the design, dialogues in the living area with a granite floor that has an organic pattern to break up the layout’s orthogonal lines. Visually separated by a custom-made, parallelepiped-shaped canvas lamp,...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

4.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054