BlackCliff House | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2021
  3. The Plan 132 [09-2021]
  4. BlackCliff House

BlackCliff House

A Home on a Cliff between Mountain and Sea

McLeod Bovell

When they wake up in the mornings, the denizens of BlackCliff House, West Vancouver, are immersed in a blue expanse of ocean; at night, they are lulled to sleep by the lapping sound of the waves and in contact with nature, trees, light, eagles and killer whales.

Perched on a granite cliff overlooking the sea, the residence offers stunning vistas out over the west coast of Canada, and is centrally located with respect to the places where family members live and work around the world.

Designed by Vancouver-based McLeod Bovell Modern Houses, the project is deeply plugged into the site’s topography and natural surroundings. The client wanted the home, which offers a variety of accommodation solutions, as a gathering place for the family’s current and future generations.

The building lays on an irregular 1,000 sq. m polygonal floor plan rotated around its central west and southwest aspects. When designing the residence’s volume, the architects had to take two stringent constraints into account: the clifftop location, and the maximum height permissible under local building regulations. They had to choose one of two directions: either three levels of limited dimensions, or just two of a generous height. The designers pressed for this latter option, adopting a spatial geometry that varies from floor to floor.

The property’s extensive size prompted the designers to cut into the center of the structure and carve out a number of outdoor spaces. These areas, which include the ground level entrance and bamboo courtyard, plus a terrace on the upper floor, dissolve the boundary between outdoor and indoor, ensuring that as much light and air flows into the interior spaces as possible.

The site’s topography was both a challenge and an opportunity, given that it was by no means simple to manage a construction site high above the sea. Nevertheless, the design took full advantage of the steeply sloping...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054