Private Villa “Casa Pite” | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2020
  3. The Plan 122
  4. Private Villa “Casa Pite”

Private Villa “Casa Pite”

Mimetic Architecture on the Chilean Coast

+arquitectos | Gubbins+Polidura Arquitectos

Private Villa “Casa Pite”
By Caterina Testa -
Schüco has participated in the project

The Casa Pite project developed out of the friendship and mutual esteem between two designers and their clients. It all started six years ago when Alex Brahm of +arquitectos and Antonio Polidura of Gubbins+Polidura Arquitectos began thinking about designing a holiday home for a couple of friends. Gradually the brief turned into an opportunity for them to get to know each other better, bouncing ideas off one another and exchanging points of view, a luxury enjoyed because none of the parties was in no hurry. So the project continued to evolve, changes made and details improved until the house was exactly what the clients wanted.

What the clients - an affluent couple with three children - wanted was a holiday home by the sea on a promontory on the Chilean coast called Punta Pite located between Papudo and Zapallar, two cities north of Santiago. Covering approximately 6,500 sq. m and about 100 m long, the plot is a steep rocky cliff sloping down to the sea at a gradient of 20 m. Articulated and impervious, the location first demanded the creation of a horizontal platform, a broad podium on which to place the building but also make it part of the extraordinary untamed landscape at the sea’s edge.

This first intervention required by the exceptional site was followed up by the specifications of the clients who, as friends, had been involved from the start. They wanted an extremely simple home with soft curving lines where the family could relax and enjoy the beautiful scenery. Sketches, drawings, many 3D models, much discussion, exchange of views, and a process of subtraction lasting right up to the building phase finally led to the Casa Pite taking shape.

The project is posited on a clear separation between the public and private spaces. The massive uncompromising podium - camouflaged by the rock-strewn cliff - is divided into two sharply angled volumes, one containing the three bedrooms and bathrooms for the children, the other,...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Printed

Printed

15.00 €
Subscription

Subscription

From 42.00 €
Choose subscription
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054