Northwestern University Ryan Fieldhouse and Walter Athletics Center | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2020
  3. The Plan 122
  4. Northwestern University Ryan Fieldhouse and Walter Athletics Center

Northwestern University Ryan Fieldhouse and Walter Athletics Center

A Glazed Sculpture on the Edge of Lake Michigan

Perkins&Will

Northwestern University Ryan Fieldhouse and Walter Athletics Center
By Caterina Testa -

One of America’s top ranking places of higher education, Northwestern University in the state of Illinois is headquartered in Evanston, a northern suburb of the huge metropolitan area of Chicago bordering Lake Michigan. Most of the university campus enjoys an enviable location around the bay of the lake. Like the built-up downtown area, the concentration and massing of the university campus buildings contrast with the nearby low-density suburbs of mainly detached family houses in their own grounds.

The project for the Ryan Fieldhouse and Walter Athletics Center developed out of the university’s decision to move its existing sports facilities located far from the campus center to an existing recreation facility closer to hand, and so make sports and athletic activities a more integral part of academic life, while at the same time providing the local population with an event and concert venue.

Designed by Perkins & Will to resonate with all the existing features around its lakeside site, the athletics center is bounded to the west by the existing recreation facility and to the east by the edge of the lake. A small very popular public beach lies to the north while to the south are open sports fields. A public pedestrian path runs along the lake connecting the beach with the other campus activities. To the north are pine forests and lakeside residences while the skyline of Chicago appears to the south. Despite this wide variety of contiguous features, the design overcomes the constraints of the site and exploits its advantages. The beach and popular public footpath running along the lake were the two elements that most impacted the massing of the center. The floor of the fieldhouse is raised to the second level to allow the pedestrian path to pass underneath its cantilevered northeast corner. In deference to this public path, the project also included...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Printed

Printed

15.00 €
Subscription

Subscription

From 42.00 €
Choose subscription
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054