PRIVATE RESIDENCE "The Regimented House” | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2019
  3. The Plan 114 [05-2019]
  4. PRIVATE RESIDENCE "The Regimented House”

PRIVATE RESIDENCE "The Regimented House”

An ARTICULATED COMPOSITION OF SPATIAL RELATIONS

LIJO.RENY.architects

Located in the Indian state of Kerala, the large private residence known as The Regimented House set itself ambitious objectives: to create an architecture of excellence that was both highly livable and functional to several different requirements. Surrounded by large grounds, the house is immersed in lush vegetation interspersed by grassy lawns. Another detached house, belonging to the client’s brother, stands in the same grounds. Importantly though, the houses are not separated by a compound wall, only by the natural shield provided by the thick vegetation. A simple geometrical parallelepiped, the house is not so much nestled in the landscape as part of it. The program is an amalgam of simplicity and complexity. The voids and perforated façades of the box-like shell attenuate the visual impact, turning the building into a luminous transparent intangible object where the distinction between inside and outside is muted. This evanescent quality not only allows the building to meld into the luxuriant vegetation all around but also to “fold” into the interiors. Inside, all the spaces are in constant dialogue with the physical environment. Natural vegetation is a key feature of the spatial distribution that wends its way through the different sections, creating a series of changing sightlines that further connect the interiors with the surrounding landscape. The house has three sections. The main body of the residence is made up of two main longitudinal two-story volumes set parallel to each other - one facing south, the other north. Between them lies an open central court, the real pivotal focus of the house. The south-facing volume contains the more secluded quarters: four bedrooms - two on each floor, set practically one on top of the other - and their respective bathrooms. The north-facing block contains the more communal quarters of the living/dining room and adjacent kitchens, one of which giving on to a back garden, and an area for...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#SUNEESH SURESH  #Praveen Mohandas  #Turur  #India  #Weathering Steel Sunshading  #Reinforced Concrete Structure  #Brick Structure  #Brick  #Reinforced concrete  #Corten steel  #Residence  #2019  #LIJO.RENY.architects  #Architecture  #The Plan 114 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054