Private Residence | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2018
  3. The Plan 111
  4. Private Residence

Private Residence

In Dialogue with Nature

Stapati

Private Residence
By Editorial Staff -
Vimar has participated in the project

One of the highest points in Calicut city, located in the lush tropical region of Kerala in southern India, with beautiful views all around, defined the site for the residence of one of India’s leading entrepreneurs. The design evolved as a series of linear built spaces with open courtyards and landscape in between to allow plenty of natural light and ventilation inside. Taking advantage of the slope of the site, the main living areas are on a raised level, which allows unhindered views all around, with the parking and service areas placed on the lower levels. Nature is an integral part of all the spaces with large porous courtyards and beautiful landscaping offsetting the built volumes. Seamless transitions are created from the interiors to the exteriors, bringing in the unique visual tapestry of nature as an integral design element. All the spaces look out onto the landscape and the wonderful views around, with large openings blurring the boundary between inside and outside. Courtyards are strategically placed to create expanses of green and bring in plenty of natural light and ventilation. There is a hierarchy of privacy levels in the design with the entry zone having the sit-out, the formal living and dining areas while the more private spaces are further inside. The entry is through an open sit-out defined by a sloping roof with an interestingly designed truss of steel and wood. The open view to the west is revealed suddenly, creating a very relaxed space to receive guests. A large landscaped water court with a linear passage in the center acts as a buffer to the main spaces of the house. Water and green capture the varying play of natural light while opening up the views over the infinity edge. There is a deliberate layering of spaces, with the informal dining space and courtyard acting as a focus around which the rest of the spaces unfold. A floating staircase in steel plate with wooden treads leads to the other floors. An abstract pattern laser-cut...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Printed

Printed

15.00 €
Subscription

Subscription

From 42.00 €
Choose subscription
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054