Primary School | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2017
  3. The Plan 101
  4. Primary School

Primary School

LEARNING IN A GARDEN

PBEB Architetti | Oda Associati

Primary School
By Caterina Testa -

Bordering on the metropolitan area of Milan, near the river Adda at the foot of the Alps, the small towns around the city of Bergamo, northeast of Milan, form an uninterrupted stretch of agricultural land, industrial areas, shopping centers, services, theme parks and ancient rural communities, survivors from a former world. Lying to the west of Bergamo, the municipality of Curno has an ancient town center surrounded by huge commercial and industrial tracts. The Brembo Valley lies to the west. To the south, along a main road leading to an important retail center, lies the little town’s school and community services complex. The buildings making up this ensemble have all been designed to make full use of the adjacent natural areas. The existing school and sports center have recently seen the addition of an auditorium designed by Archea Associati, and a primary school by pbeb - Paolo Belloni Architetti and OdA. Both Archea’s auditorium and pbeb’s asymmetrical volume create a new perimeter aligning with the straight road on one side, and broad stretches of agricultural land on the other. Oriented north-south, the primary school by pbeb lies parallel to Via Carlinga, its floor plan aligned with the nearby road on one side and the open countryside on the other. Closed off from the road, the building opens inwardly, embracing the green area separating the new school from the pre-existing buildings. The perimeter wall running alongside the road is a long brown, rough-finished stretch with practically no apertures. A series of regularly spaced timber lanterns reach above the wall to illuminate the spaces inside. This hermetically closed road frontage contrasts with the opposite side of the school where five “fingers” stretch into the site - glazed façades to the north and blank walls on the south-facing side. The continuum between interiors and exteriors is maximized by giving the school only one grade-level floor and a plan that...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

4.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054