residential complex Colle Loreto | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2017
  3. The Plan 097 [04-2017]
  4. residential complex Colle Loreto

residential complex Colle Loreto

A jewel reflecting Nature

Archea Associati

Quality architecture comes about when the different players - developers, architects and builders - see eye to eye and are on the same page. This sort of synergy was evidently at work among those involved in the Colle Loreto residential project in Lugano, Switzerland. Architects at Archea gave form and consistency to the concept of Donato Rita and his company, Bisa Holding. An entrepreneur and keen observer of the contemporary art scene, the client made clear from the outset that he wanted a project where art and architecture converged, in other words, a building that would be both a work of art in itself and a container of artwork. The reference to art is immediately evident in the choice of location halfway up the slopes of Colle Loreto, between the Tassino park and shores of Lake Lugano, and a short distance from the LAC, Lugano’s important new cultural center. A long narrow 5-story building on an east-west axis, its south façade looks out over the lake while the north frontage faces the mountain. The volume contains 12 luxury apartments of differing sizes that share a semi-basement spa and swimming pool and a roof terrace overlooking the lake. The windows of the private apartments frame picture postcard views of the lake and mountains beyond. The semi-basement floor, roof terrace and façades are designed to be the backdrop for the display of independent works of art. In order to free the interiors of cumbersome pillars, the weight-bearing frame was designed as a bridge supported by two stairwells in reinforced concrete. The deep beams of the north and south façades allow for the insertion of large expanses of glazing and support cantilevers at each end extending 21 and 12 meters respectively. This structural solution also supports a large portico on the ground level leading to the entrance and stairwells as well as a long glazed strip allowing light into the semi-basement with the swimming pool, large fitness area, saunas and...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054