PRIVATE HOUSE | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2017
  3. The Plan 096 [03-2017]
  4. PRIVATE HOUSE

PRIVATE HOUSE

REINTERPRETING TRADITION

NADAAA

Recently completed, the radical adaptive renovation of a traditional pitched-roof 1920s brick building - Rock Creek House - by Boston/New York architecture firm NADAAA is immediately apparent from the perimeter walls. Although largely preserving the old order of the original openings, the north-facing street-side façade has been stripped of all cornices, corner pieces and decorative overlays. The roof frame has been inverted and is now a thin braid outlining the top of the façade. The impression is of a rough-cut brick block whose original formal order has been deliberately disrupted. The once equally conventional south-facing façade has been turned into an abstract composition of large glazed openings and monumental window “blocks” that create a continuum between the interiors and the adjacent woodland park. The building’s existing structural frame and internal masonry partitions have now been strategically removed, opening up the east-west axis. Each bearing wall running on the short, north-south, axis has been reinforced with a steel frame to withstand the shear and oblique forces; of the two main elevations the north remains intact as a weight bearing façade, whereas the south becomes brick veneer rain screen over a structural steel and bearing masonry frame. The entrance and stair hall are the point of departure of the new program. From here you get an immediate view of the layout: up through the stairwell on the north side to the three above-ground levels - a secluded study area on the second floor followed by the attic, a multi-use largely open space lit by a skylight - and down to the lower floor where a new south-facing living room opens onto the garden. The new layout is designed to be both family home and workplace. Spaces have been hierarchically organized in a series of areas for group work, social activities, study and relaxation, a program that is reiterated throughout. As well as connecting to the...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#John Horner  #Bulthaup  #Washington  #United States of America  #Wood Structure  #Brick Cladding  #Steel Structure  #Wood  #Brick  #Steel  #Residence  #Central America  #2017  #NADAAA  #Architecture  #The Plan 096 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054