Private house Casa na Mata - In harmony with nature | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2016
  3. The Plan 095
  4. Private house Casa na Mata - In harmony with nature

Private house Casa na Mata - In harmony with nature

Studio MK27

Private house Casa na Mata - In harmony with nature
By Francesco Pagliari -

Ensconced in Brazil’s coastal rainforest in the state of São Paulo, this residence has been designed to slip seamlessly into a landscape of luxuriant vegetation, rocks and stones on a sleep incline. The overwhelming presence of the forest crowding in on the house seems to signal an implicit submission of the architecture - in this case, a large residential villa - to the natural order, a subordination confirmed by a program geared to making the manmade object an integral part of its imposing surroundings. The site, on one of two small adjacent clearings - the only open spaces in the vicinity - immediately reveals the cipher of the program. Large flat irregular-shaped paving stones, recalling the rocky outcrops in the steeply sloping terrain, create sinuous walkways around the house. Irregular-shaped rocks form a horizontal bulwark protecting a wide timber deck on the lower floor. As a result, the house seems to spring from the landscape, a natural formation standing as a solid point amidst the life-cycle of exuberant vegetation, a dwelling unit perfectly in sync with its environment. Elegant and restrained, the building stands detached but nonetheless part of the rocky incline, the encroaching jungle seemingly intent on concealing the structure and blending it into its context. The program is distinctive: a jutting volume standing off the ground; functional environments disposed creatively on three levels and vertically connected by long staircases - against the walls in the interiors, adding a spacious airiness to the enclosed environments, and free-standing on the open ground floor. The ground floor deck stands off the ground. This large empty surface is clad with vertical timber slats that also envelop the ceiling - the soffit of the first floor jutting out from the slope. Sheltered yet open, it is an intermediate space between the manmade construction proper and the luxuriant vegetation all around; a place where the regular perimeter of the...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

4.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054