Vertical Forest - residential complex | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2015
  3. The Plan 085
  4. Vertical Forest - residential complex

Vertical Forest - residential complex

Gianandrea Barreca | Giovanni La Varra | Stefano Boeri | Boeri Studio

Vertical Forest - residential complex
By Caterina Testa -

Not mere high-rises, Bosco Verticale, or the Vertical Forest, is an experimental prototype, an urban structure conceived to achieve symbiosis between architecture and nature. Designed by Boeri Studio and inaugurated last November in Milan’s Porta Nuova Isola quarter, the Vertical Forest aims to be a new urban model: on the one hand a viable alternative to low density urban sprawl, and on the other, a deliberate attempt to “demineralised” the city by introducing pockets of trees and plants. The programme comprises two towers of 80 and 112 metres planted with 480 large and medium sized trees, 300 small trees, 11,000 perennial and groundcover plants and 5,000 bushes for a total of 20,000 m2 of woodland and undergrowth concentrated in a city surface area of 4,000 m2.

The experiment of returning nature to the city was possible thanks to the full backing of the clients - investment firm Hines Italia and real estate management company COIMA - that were prepared to take the investment risk. The scheme also required the involvement of biologists, ethologists, engineers and technical plant installers.

Although a prototype, the Vertical Forest stands comfortably in Milan’s urban context. The two green towers mediate between the soaring new skyscrapers of the Porta Nuova district and the intricate weave of streets that make up the adjacent Isola quarter. They serve to reconnect two sections of the city not only physically but also on the social plane.

The seamless permeability created between the high rises of the new Piazza Gae Aulenti and the compact traditional urban fabric of the Isola quarter has been achieved by elevating the new piazza, placing the busy through-roads underground, and creating a series of cycle and pedestrian pathways.

Curated by COIMA Image and Dolce Via Homes, the entrances and interior decor of the tower apartments underline the theme of openness towards the city....

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054