Building 347 - Parking Garage | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2015
  3. The Plan 082
  4. Building 347 - Parking Garage

Building 347 - Parking Garage

Studio di Architettura Vittorio Lampugnani

Building 347 - Parking Garage
By Caterina Testa -

Often overlooked and considered unattractive, the parking garage has here been re-interpreted and revitalized by sheathing the building in precisely aligned rows of bamboo poles, giving a whole new warmth to the building on the Novartis campus. Bamboo was chosen for its solidity and low cost. The 6-storey building is encased in 2.8 m poles affixed to the precast-concrete structure, with custom curved brackets on steel bars. 23 centimetre-wide openings between the poles cast a playful shadow and allow enough natural ventilation to do away with the need for forced ventilation. The strict fire regulations for this type of building demanded the bamboo receive special surface treatment. Several coatings were tested before achieving approval.

Another striking feature is the poured-in-place concrete staircase designed as a series of elliptical sections. Like the other buildings on the campus, the ground floor offers communal services, in this case, a two storey fitness centre on the west side.

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

4.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054