Building 345 - Office Building | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2015
  3. The Plan 082 [05-2015]
  4. Building 345 - Office Building

Building 345 - Office Building

Fumihiko Maki & Associates

With this office project Maki and Associates return to some of the themes explored in their Square 3 building for the corporation’s Basel headquarters: a clean - almost austere - minimalist materiality; the generous use of glass allowing views over the parklike surroundings; an open space plan that here is taken a step further to create completely fluid work spaces suitable for flexible working scenarios. As in other office buildings of the campus, the floor slabs cantilever extensively from their anchor: four offset cores arranged in pairs on diagonal axes. Adjacent to these are two double-height spaces for relaxation and communal eating. These collective areas are surrounded by L-shaped open-plan workstations. Each storey also has glazed conference rooms and more secluded, acoustically insulated spaces for work in small groups. At ground level are other conference rooms and an Asian-style bistrot.

The curtain wall uses large double-glazed panels hung from the roof to minimize the use of mullions and integrate the building into the landscape. Different kinds of glass are used in layered ribbons: crystallized, low-iron and ceramic-frit (on the upper part of the floors) to improve energy efficiency and protect occupants from direct...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054