Student center | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2014
  3. The Plan 074 [05-2014]
  4. Student center

Student center

Atelier Hitoshi Abe

Europa | Vienna

The buildings at the eastern edge of the campus are a subdued anchor to the collection of architectural landmarks that precede them. Their checkered white and grey façades are visual partner to the grey and white pattern of the complex by Estudio Carme Pinós. They too carry their volumes in a linear, rather than a stacked or soaring form. The architect described the buildings as being akin to millefeuille pastry, with a succession of slender layers. Abe’s design defines the layers horizontally, with two long main blocks, separated by an atrium running along the middle and each clad on either side in a continuous façade of darkened windows and white panels. Each segment is gently curved, expressing a sense of movement and delicacy.
The project includes five such layered buildings: three extending along the southern boundary of the site, and slightly...

Print
Paper Version Sold Out
Digital
4.49 €

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054