Fu-Gui Sanyi Art & Culture Gallery | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2014
  3. The Plan 072
  4. Fu-Gui Sanyi Art & Culture Gallery

Fu-Gui Sanyi Art & Culture Gallery

BanMu Tang Architects

Fu-Gui Sanyi Art & Culture Gallery
By Lorena Alessio -

A visit to the Banmu Tang Architects practice is enough to give visitors a clear idea of what integrated planning means for this group of architects and landscape designers. Immersed in natural vegetation on the outskirts of Taichung, the converted farmhouse that serves as their offices has seen the addition of containers to provide extra space.
The dialogue between interiors and exteriors creates a series of places for human encounter: a terrace among the trees, a teahouse and a garden surrounded by a man-made pond.
Given this premise, the Fu-Gui Sanyi Art & Culture Gallery was an ideal opportunity for the group to take on a subject where architecture and art not only interact, they are also an intrinsic part of nature.
The project developed out of an interest in the arts, aesthetics and nature that architect Chiang of Banmu Tang Architects has shared with Lin, artist of Fu-Gui, since their first meeting during their youth. Both define themselves as “craftsmen”, one of space, the other of art.
Their first joint project produced the Fu-Gui Art & Culture Gallery of Yingge. This has now been followed a decade later by the Fu-Gui Sanyi.
Located in a mountainous region, the site lies on a six-metre gradient, a feature that has been cleverly used to create solids and voids both in the man-made structure and natural landscape. It references what the Chinese philosopher Lao Tzu affirms in his book “Tao Te Ching”:
“… to use what is there, you must use what is not.” (Lao Tzu, “Tao Te Ching”, Mondadori, Milan 1998, p.29 in the Italian version).
Both the floor plan and third floor (where a long tree-top
walkway-cum-bridge “closes” the open side of the C-shaped structure on the second floor) give the impression of a building with a central void.
More specifically, every level has been designed as an autonomous unit to resonate with its landscaped...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Print

Print

15.00 €
Sold out
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054