Elqui Domos Astronomical Hotel | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2013
  3. The Plan 067
  4. Elqui Domos Astronomical Hotel

Elqui Domos Astronomical Hotel

Duque Motta & Arquitectos Asociados

Elqui Domos Astronomical Hotel
By Caterina Testa -

Chile’s narrow Elqui Valley is a thin stretch of land between the Andes and a coastal mountain chain. The landscape, its natural colours, unpolluted skies and mild climate make it an ideal place for winegrowing, astronomy and peaceful contemplation.
In operation for ten years, the Elqui Domos hotel recently decided to make over and enlarge its premises. Designed by Rodrigo Duque Motta, the new programme not only melts seamlessly into its context, it also offers guests intimate settings from which to observe the natural scenery all around.
The original hotel comprised a restaurant and seven translucent fabric domes. To these have been added four detached wooden cabins. The new project is wholly at one with its natural setting. Like the older, tent-like fabric domes, the cabins simply rest on the ground, fitting into the landscape without disruption, respectfully slipping in between vegetation and natural outcrops.
Located a short distance from the pre-existing structures, each cabin is surrounded by a small garden with native trees and bushes. The maisonettes resemble a little village nestled at the foot of a mountain.
Not one single element - from the volume itself to the materials used and the internal layout - that does not speak of intimate, total and exclusive communion with nature.
Each unit is entirely clad in dark timber slats. When doors and shutters are closed to shield occupants from the light, the dark wood cabins can hardly be distinguished from the surrounding vegetation. A short flight of steps leads to the living area. Inside, light-coloured timber-clad walls and floors frame views onto the trees in the foreground and valley beyond through a large picture window shielded by sliding shutters. Each room relates intimately yet differently with the outside. A few broad steps lead from the living area to a raised night zone. Here, inclined glazed walls and ceilings give extensive views of the heavens from the bed,...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054