House in Morchiuso | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2012
  3. The Plan 058
  4. House in Morchiuso

House in Morchiuso

Marco Castelletti Studio di Architettura

House in Morchiuso
By Editorial Staff -
Schueco, Thema have participated in the project

The last thirty years have left Italy strewn with myriad stand-alone detached or semi-detached houses surrounded by small gardens. Since then the economic and social climate has undergone rapid change, as have residential demands and regulatory requirements. Architect Castelletti’s project in the hills around Erba, near lake Como, tackles the whole question of how to make best use of existing housing stock through renovation. This was not, however, a reconversion brief in a prestigious city centre, but a renovation assignment in one of the many forgotten, often obsolete, semi-urban settings that litter our rural areas. The need to upgrade a semi-detached house above Erba to comply with new energy and technological requirements was the pretext to rethink spatial distribution and volumes and the relationship between indoors and outside, and an opportunity to turn a dated building into contemporary dwelling. The residence had originally been designed using traditional elements and materials. Its volume and elevation were simply the result of the interior spatial layout, with little attention to overall architectural harmony. The programme thus had a dual aim: on the one hand, to rethink and rationalise the internal spatial distribution of the adjoining homes, and on the other, to shake off the building’s jaded image. The original size of the two units was left unchanged, the smaller on the east side and the larger on the west. Each was, however, given independent entrances and underground garage access. The ground floor stayed as the day zone and the first storey remained as the night area. The pitched roof was demolished and the perimeter walls elevated to make way for a large upper room, a pool, lit by operable glazed skylights. This new, unexpected volume remains concealed from outside and is the new core of the house, shared by both units. The new area leads to the solarium on the flat roof. An outer skin of wooden slats forms an elegant envelope around the old...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Printed

Printed

15.00 €
Subscription

Subscription

From 42.00 €
Choose subscription
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.