Villa K | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2012
  3. The Plan 057 [04-2012]
  4. Villa K

Villa K

Baumschlager Eberle

Architects Baumschlager Eberle clearly undertook this programme with a definite concept in mind. Their strategy to implement it is clear: start with a box and carve out a shape of proportions suitable to the urban setting. The exercise proves that planning “from outside inwards” is a principle that can also be applied to a detached family house. The building is a series of cut-aways, cantilevers and fissures, all tailored to context. The result is a complex order of shapes that lend a certain dynamism to a static volume. Inside, spatial distribution has been planned in strict succession; right from the entrance on the upper level you are offered the alternative of stopping at this floor or proceeding downstairs. The architectural programme makes the best of the sloping terrain. A full-height court, an elegant space enclosed by the U-shaped building, connects the two graded levels. The...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054