“Amore Pacific” research and design center | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2011
  3. The Plan 052 [09-2011]
  4. “Amore Pacific” research and design center

“Amore Pacific” research and design center

Alvaro Siza Vieira | Kimjong Kyo | Carlos Castanheira

The South Korean project recently completed by the architect practices of Álvaro Siza and Carlos Castanheira involved designing a new building at the headquarters of a well-known local cosmetics corporation. Dubbed a “campus” for the numerous buildings on site, the complex lies about 40 kilometres from Seoul.
The large new R&D building contains laboratories, offices, lecture rooms, multi-purpose environments and visitor reception facilities. Set in large grounds enclosed at one end by a wooded copse, the new building dialogues with its pre-existing neighbours across broad stretches of lawn whose natural slope is accentuated by a series of low walls marking out the approaches to this, the main campus building.
An imposing structure, it stands assertively in its plot heedless of the sloping terrain. The elevations vary widely. To the south - site of the unostentatious main entrance for people coming from outside the campus - the façade develops horizontally. A glazed outer envelope juts from the internal façade to be framed by an opaque brick wall clad in sheet steel slabs. The large air gap between the two skins is equipped with a series of metal grid maintenance walkways. The inner wall, a regular sequence of brick infill and lights on each floor, further emphasises the horizontal thrust of the building. The north elevation overlooking an industrial estate has the same double skin aspect. In contrast, the west elevation, looking out onto a pre-existing campus facility, juxtaposes to great effect the articulated volumes that make up the new architecture. Solid geometries, clad in slightly rough finish black granite, emphasise the sturdy mass of the building’s base. Impenetrable volumes are, however, pierced by ground floor openings, transition points between interior and exterior. Jutting volumes create wide sheltered passages leading to the secondary entrance, where reflective pools add to the luminosity. The progression towards the entrance hall...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Yongin-si  #Korea  #Double-skin façade  #Concrete Structure  #Aluminum Cladding  #Steel Structure  #Aluminum  #Glass  #Steel  #Reinforced concrete  #Mixed use  #Asia  #2011  #Kimjong Kyo  #Carlos Castanheira  #Alvaro Siza Vieira  #Architecture  #The Plan 052 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054