Rush Library | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2011
  3. The Plan 049 [04-2011]
  4. Rush Library

Rush Library

McCullough Mulvin Architects

The public library of Rush, a town north of Dublin, is located in the deconsecrated church of St Maur, formerly an arts centre. In 2007 the Fingal County Council gave the go-ahead to convert the building - an 18th century structure in local grey stone remodelled along typically Victorian lines with Gothic windows, leaded glass panes and stocky belfry.
The conversion brief was given to the architect practice of Niall McCullough and Valerie Mulvin. The renovation programme was intentionally discreet. Preliminary research was conducted into the original materials, and the former structure and historic features, like the slate roof and Gothic windows, were preserved and restored.
Inside, the original building became the shell-like container for the sequential layout of the new function. The distinction between the pre-existing architecture and the new library volume is immediately apparent. The two elements are nonetheless linked, the library’s spatial distribution being a function of its vast, light-filled shell. White plastered walls further highlight the presence of the historic container and amplify the artificial and natural lighting, this latter increased by the addition of a skylight.
The library layout follows the church plan, starting at the main church door and proceeding up the nave towards the apse. Enhanced by the diffused light, the outer walls remain ever visible. Spaces and luminosity broaden out in the transept and apse to accommodate a range of functions from reading room to active arts centre. Set at a slight angle to the nave, the asymmetric yet smooth two-level library volume provides a series of oblique views as it unfolds. The Interior walls and floors are clad with american black walnut. The upper level stands on slender metal columns and is divided into two separate reference-library blocks.
The balconies face each other across the nave. On one side, the parapet is a low wall; on the other, the area is...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054