Santoni Headquarters | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2011
  3. The Plan 048 [03-2011]
  4. Santoni Headquarters

Santoni Headquarters

Alessandro Bassetti

The footwear firm of Santoni has a new company headquarters at Corridonia designed by Alessandro Bassetti, housing offices, design laboratories and a spacious showroom area. The design brief was to exploit daylight and cut running costs, whilst achieving indoor comfort, worker wellbeing and energy independence as far as possible.
The square building is in glass, steel and aluminium which are 90% recyclable. On two sides it adheres to neighbouring buildings and rises three storeys in height around a large interior courtyard. The fully-glazed north-east and north-west elevations are a double-skin curtainwall with an 80 cm cavity. This acts as a greenhouse in winter and a solar chimney in summer: cold winter air heats up inside it and forms insulation, while in summer automated grids top and bottom cause an upward current which cools the inner surface of the glass. The air passes over...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054