Mixed Use Complex 8 House | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2011
  3. The Plan 048
  4. Mixed Use Complex 8 House

Mixed Use Complex 8 House

BIG - Bjarke Ingels Group

Mixed Use Complex 8 House
By Francesco Pagliari -

Located in South Ørestad, just outside Copenhagen, the huge 8 House complex is not only a landmark building in itself; it also heralds the profound urban development this peripheral area will undergo, linked as it is to the city centre by trunk roads and underground railway (for an overview of Copenhagen’s metropolitan area revitalization and urban expansion programme, see The Plan 039 on Urban Development). The complex designed by architect practice BIG (Bjarke Ingels Group) is a radical departure from the extensive, segmented suburban housing estate to the east, comprising small residential units each with their own tiny garden. The underlying concept behind 8 House is to mirror the intricate, articulated urban fabric of the inner city in an outlying district, reproducing the same kind of volume density, extensive commercial space and civic centre as in a bustling city. The complex therefore caters for a whole range of different residential typologies and has a huge surface area given over to commercial activities.
Despite the accentuated density, volumes appear airy and luminous. They are a new, more contemporary take on traditional urban living patterns, combining architectural elements ensuring comfortable living environments with the intimate nature of the traditionally enclosed urban nucleus. Here urban living goes hand in hand with quality in terms of light, space and performance attributes of every dwelling unit.
Like any dense urban fabric, the complex provides areas for socialisation and interaction in a civic centre located between the commercial and green areas in the huge inner courts enclosed by the massive structures. The ground-level circulation routes inside the complex are repeated on the topmost level.
Shaped like a gigantic figure 8 lying on a north-south axis, the complex is 230 m long and 110 m wide with 11 aboveground storeys. A community centre of some 500 sq m lies at the centre of the figure of 8 where the two strands...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054