Unilever Headquarters | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2010
  3. The Plan 043 [06-2010]
  4. Unilever Headquarters

Unilever Headquarters

Behnisch Architekten

Unilever’s new Hamburg headquarters stands prominently on the cruise ship terminal on the banks of the Elbe between the old city centre and the new HafenCity, Hamburg’s massive port regeneration scheme whose visionary approach comprises the aim to reduce CO2 emissions. The synergy created between developer Hochtief, user Unilever and Behnisch Architekten meant that right from the drawing board the joint objective was architecture that would combine functional excellence, environmental sustainability and low energy consumption. The whole project revolves around a central atrium, a largely glazed covered interior court flooded with natural daylight. The court is enlivened by a medley of activities – café, restaurant, and a spa. It is also the strategic access point to the upper floor offices occupied by the company’s 1200 employees in open-space environments partitioned by modular, yet customized furnishing systems. Large terraces give sweeping views across the Elbe or overlook the inner court where shops sell company products. The architectural programme has eschewed the long-corridor-type interior plan and instead makes use of easy-access ramps, stairs and lifts to take people to the Meeting Points distributed on the various floors. Here wood tables, sofas and armchairs create a relaxed atmosphere encouraging informal, friendly gatherings. As well as impeccably meeting its functional brief, the building also complies with sustainable architecture principles. All areas have been designed to capture the maximum amount of natural light and create a comfort-zone microclimate. Each floor has manually operable heating radiators as well as external sun-screening to protect occupants from direct sunlight. Active and passive systems have been installed throughout the building. To avoid the inlet of diesel fumes from ships at the nearby terminals, natural ventilation in rooms with windows is combined with a mechanical compressed-air circulation system in which incoming air...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054