Schueco Italia Headquarters | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2010
  3. The Plan 043 [06-2010]
  4. Schueco Italia Headquarters

Schueco Italia Headquarters

B+B associati

By combining noteworthy architecture and technological innovation, Schüco Italia’s new headquarters in Padua’s industrial district makes a clear company statement. The building houses top management, design, commercial, training, highly automated warehousing and showroom facilities. It is also a real-life demonstration of Schüco products at work. The design of B+B Associati of architects Marco Bonariol and Renato Bredariol is rigorously essential. The whole tone is one of quiet understatement. While each functional area is clearly identifiable, environments are designed to enhance the forward flow of the building. State-of-the-art technology ensures maximum occupant comfort. The tall pillars of the warehouse already on site were kept when converting the building into a high-tech logistics centre while a new parallel volume was built to house office and top-management functions. The result is a harmonious complex. A glazed overhead corridor connects these parallel volumes at first floor level. It is protected from the sun by an aluminium blade sunbreaker system. Sheltered between the two buildings, a quiet garden court sets a reflective mood. On one side, the enclosing wall is an expanse of smooth-finish fair face concrete ending at the assertive main entrance. The office block opposite is a statement of technological prowess: glazed walls framed by resin and wood fibre slabs; curtain walling on the south façade with latest generation photovoltaic cells; centralised electronic or manual operability of all interior environmental control systems. The atrium is the pivotal point for the circulation routes. On one side, an elegant staircase with metal handrails and glass balustrades leads to the offices and meeting rooms. On the other, a double-height exhibition area stretches out to a back wall made up of life-size examples of Schüco curtain walling and frames. Behind that, the building’s “machinery”, including geothermal plant and solar panels, is on full view. The...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Ialc Serramenti  #Schueco  #Padova  #Italy  #Offices  #Productive complex  #Europe  #2010  #B+B associati  #Zoom  #The Plan 043 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054