Brochstein Pavilion and Central Quadrangle | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2010
  3. The Plan 041 [04-2010]
  4. Brochstein Pavilion and Central Quadrangle

Brochstein Pavilion and Central Quadrangle

Thomas Phifer and Partners

The latest addition to Houston’s Rice University, founded in 1912, is the Raymond and Susan Brochstein Pavilion designed by Thomas Phifer and landscaped by James Burnett. Funded by the Brochstein donation, the new pavilion, built in 2007/08, lies along the university’s central east-west axis, near the imposing Fondren Library building. It is part of a wider campus enhancement policy drawn up in 2005.
This essential square construction is designed to foster a sense of community by allowing social interaction among students, teachers and visitors to the campus. Its lightweight structure and transparency make it an inviting place to come and sit - a feature enhanced by the broad canopy running right round the pavilion. This trellis structure of tubular aluminium elements on a slender steel frame creates a modern-style portico sheltering the broad paved terrace and allowing interior space to flow easily into the outdoors. The trellis structure also shields the pavilion’s full-height glazed facades from direct sunlight, improving internal conditions and cutting the mechanical cooling load.
The new programme sits easily among the older neo-Byzantine brick buildings of the rest of the campus with their decorative arches and tiled roofs. The new pavilion dialogues directly with the original buildings aligned along the campus’ central dividing axis. While its transparent facades open out toward the historical architecture, at the same time the pavilion forms a serene island apart, thanks to the newly planted grove of elms and oaks that forms a filter between it and the Fondren Library. Under the shade of the trees, black concrete fountains filled with beach stone gently reflect the light.
The pavilion’s flat roof features a series of projecting skylights that both funnel and filter the natural light thanks to white perforated aluminium sunshade diffusers. These are echoed on the interior by a perforated metal ceiling system that provides a further filter to...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Houston  #United States of America  #Skylight  #Steel Structure  #Aluminium mesh roofing  #Sun Shading  #Glazed Façade  #Light diffusor  #Glass  #Aluminum  #Steel  #University  #North America  #2010  #Thomas Phifer and Partners  #Architecture  #The Plan 041 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054