One Haworth Center | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2009
  3. The Plan 038
  4. One Haworth Center

One Haworth Center

Perkins&Will

One Haworth Center
By Editorial Staff -

Haworth’s new headquarters in Holland, Michigan designed by Perkins+Will Architects deserves its sustainable architecture title. This long-standing manufacturer of office furniture is genuinely committed to sustainable business practices. Its rigorously environment-friendly new building has received a Gold LEED-NC rating, meeting all requirements in the five LEED categories: Sustainable Sites, Water Efficiency, Energy and Atmosphere, Materials and Resources, and Indoor Environmental Quality. Natural daylighting and greenery are an integral part of the building concept. They contribute to occupant - in this case employee - comfort and ensure energy savings. The wide expanse of roof uses 22,500 pre-planted LiveRoof modules. The 11 different plant species were farmed off-site with the result that the roof was truly operational from the outset without having to wait for plant growth as is the case for traditional green roofs planted only once installed. A green roof provides many advantages. It lowers roof surface temperature, retains storm-water and helps purify the surrounding atmosphere. As an insulator it lowers heating, ventilation and air conditioning (HVAC) costs, protects the underlying roof deck from UV radiation and weathering, and reduces heat dilation of roof components. A green roof is also a protected sanctuary for birds and insects, and a source of pleasure and sense of wellbeing for us humans. Last but not least, a green roof helps blend a building into its natural surrounds, creating a vital link between the built and natural world. The building’s large glazed façades also create a continuum between inside and out. As well as flooding the interior workstations with natural light, they provide wide views over the surrounding countryside. The open-space floorplan arranged on three decks overlooking a central entrance hall allows daylight to penetrate all office areas. The layout is one of untrammelled flexibility geared to providing pleasing...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Printed

Printed

15.00 €
Subscription

Subscription

From 42.00 €
Choose subscription
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054