Courtyard House | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2009
  3. The Plan 036 [09-2009]
  4. Courtyard House

Courtyard House

Studio Pei Zhu

Asia | Pechino

When designing the residence for artist Cai Guoqiang, architect
Pei-Zhu’s major concern was to find a way of reconciling renovation and restoration of a traditional Chinese house, a “siheyuan”: richly decorated single-storey, grey brick buildings developed around rectangular inner courts. This particular house is one of the many high-status buildings in the Hutong neighbourhood near the Forbidden City, that are now the focus of conservation. The two-volume residence was renovated with particular attention to reinstating the decorations, their bright colours, walls and pitched roofs of the structures that enclose the large court, a secluded paved area dotted with a few trees. All work was done using traditional techniques and craftsmanship with a view to the unobtrusive inclusion of modern bathroom facilities, heating and the like. The wooden floors and walls, the unrendered brick...

Print
15.00 €
Digital
4.49 €

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054