Villa van Straaten | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2009
  3. The Plan 034 [05-2009]
  4. Villa van Straaten

Villa van Straaten

Visser van Aalderen Architecten | Cino Zucchi Architetti

Although a uniform grey, Cino Zucchi’s Van Straaten villa in Enschede, eastern Netherlands, uses a medley of volumes and cladding of contrasting materials and geometries to create two distinctly different elevations front and back.
The villa’s east-facing main façade overlooking the street and its short sides comprise a series of different-sized volumes set at different depths. The volumes have been slid horizontally over each other so that the south-facing block juts out slightly beyond the building perimeter giving it the appearance of a tower with windows on all sides overlooking the surrounding low-density suburban landscape. Glazed lights both separate and link the different volumes. The recessed sections and segmented façade give the perception of a house whose different volumes correspond to different interior environments. The horizontal lay of the brick-mosaic cladding on...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Enschede  #The Netherlands  #Zinc Cladding  #Brick Cladding  #Concrete Structure  #Zinc  #Reinforced concrete  #Brick  #Residence  #Europe  #2009  #Visser van Aalderen Architecten  #Cino Zucchi Architetti  #Architecture  #The Plan 034 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054