Villa 1 - The Netherlands | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2009
  3. The Plan 033 [04-2009]
  4. Villa 1 - The Netherlands

Villa 1 - The Netherlands

Powerhouse Company

The villa is located in woodland in the west of the Netherlands.
The programme by Rotterdam and Copenhagen practice Powerhouse Company - nominated for the 2009 Mies van der Rohe Award - divides the 480 sq m residential surface area equally between a ground and below-level volume. The two floors share the same plan: three function-specific different-length wings converge on a pivotal hall, the building’s hub and centre of the lopsided Y-shaped plan. Deliberately contrasting construction elements are employed to create an architecture of fluid lines and harmonious spaces. The villa’s frame of reinforced concrete and steel beams sits lightly in its woodland clearing. Full-height glazed walls flood the living area, kitchen, music room and study with light. In contrast, the end walls on the arms of the Y are windowless.
The natural surrounds are a key component of the building...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €
Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054