7-9 Merrion Row and The Billets | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2009
  3. The Plan 033
  4. 7-9 Merrion Row and The Billets

7-9 Merrion Row and The Billets

Grafton Architects

7-9 Merrion Row and The Billets
By Francesco Pagliari -

The new Department of Finance offices by Grafton Architects stands in a particularly historic part of central Dublin, at the end of an 18th century Georgian terrace and flanked by St. Stephen’s Green with its Huguenot Cemetery. The new architecture seeks to resonate with its historical surrounds while standing out in its own right. Clad in natural stone of varying shades of grey, the building comprises two-volumes of different height, the smaller frontal section forming a strong end-piece to the existing terrace. It then negotiates a shift in scale as it develops backward to link at right angles - by means of a glazed passage - to “The Billets”, a two-storey “mews” type listed building.
The project allocated 3,358 sq m to the new building and recovered 891 sq m of The Billets. This latter is given over to shared facilities like meeting rooms and canteen, functions in keeping with the building’s former use as billets and stables.
On the other side along Merrion Row, a highly crafted bronze railing and gate maintains the street line of the new building while the large entrance is deeply recessed, adding to the variegated elevation of solids and voids. The side elevations are characterised by vertical staggering of the windows and the horizontal irregularity given by randomly aligned recessed or flush openings. At the base of each window, an external  steel mesh parapet lends a semi-transparent effect. Thanks to a special public concession, the wall overlooking the Huguenot cemetery has the same window pattern, with the result that the building receives natural lighting from all four sides.
The office floor plan provides for free open spaces, divided by glazed partitions, in the central zone of each storey, while the circulation is placed at the perimeter, thereby filtering the direct light to the offices. On each floor, six chimneys with walls in fair-face concrete are placed centrally in the plan. A sort of visual central spine through the...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Printed

Printed

15.00 €
Sold out
Subscription

Subscription

From 42.00 €
Choose subscription
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.