Lyon Confluence: a site that symbolizes new prospects | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2008
  3. The Plan 031
  4. Lyon Confluence: a site that symbolizes new prospects

Lyon Confluence: a site that symbolizes new prospects

Lyon Confluence: a site that symbolizes new prospects
By Redazione The Plan -

Geography:
The city is in the central-eastern area of France and is the main centre of the Rhône-Alpes region amidst the Rhone Valley. To the north and east are the planes of the Dombes and Isère Rivers, while to the west are the Lyon Mountains.
The city is located at the confluence of the Rhone and its tributary the Saône, the meeting of the rivers creating the unusual shape of the “Presqu’île”, a kind of peninsula between the two rivers.

One of the most interesting chapters of the new Lyon development strategy called Grand Lyon is operation Lyon Confluences, stamped with the character of its geographical setting.
The Confluence is the peninsula where the Saône meets the Rhône, a spot steeped in local history which is now, after long consultation and planning, undergoing a change. Once a place of industrial activities, until the factories fell silent, it is now having a face-lift: vast equipment, new socio-economic activity, broad public areas reflect an urban centre aspiring to European status.
The principles behind this transformation are a return to nature and landscaping, population mixing in the form of social accommodation, a new emphasis on entertainment and leisure and, running throughout, an intense belief in sustainable development. The policies geared to sustainability include careful management of the water cycle to avoid excess stream discharge and harbour drinking water; preserving biodiversity in laying out the green areas; choosing soft forms of transport with priority to bicycles and pedestrians.
At the heart of the operation, near Place Nautique and the basin conducting the river into the city, stands the Pôle des Loisirs, eight great spans dividing into as many pavilions of varying heights, covered by a series of inflatable cushions in ETFE fastened to a metal grid. On the upper floors restaurants spilling onto terraces add tone to the venue, while the open plan top floor houses...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

4.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054