Documentation And Information Centre | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2008
  3. The Plan 025 [04-2008]
  4. Documentation And Information Centre

Documentation And Information Centre

Engel und Zimmermann Architekten

The brief for the new information and documentation centre at Bergen-Belsen, a former Nazi concentration and prisoner of war camp, was put out to competition in 2003. The winning entry by architects Engel and Zimmermann is a monolithic monument in the form of a fairly slender, two-storey block, 200 metres long and 18 wide. Located along the edges of the former camp, of which only few traces remain, the building’s layout is rigorously functional. It stands like a walk-through sculpture reaching out into the Heidewald forest.
The architecture is radical and direct, its emotional impact strong.
The solid volume is pierced only by niches and lights with minimalist frames. The stark geometry, essential materials (unrendered concrete and glass), neutral colours and total absence of any form of decoration reinforce the building’s imposing physical presence. The pure lines create an...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

15.00 €

Subscription

From 35.00 €
Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Ortmeyer/fabrics  #Klemens   #Bergen-Belsen  #Germany  #Steel Structure  #Concrete Structure  #Glazed Façade  #Glass  #Reinforced concrete  #Cultural  #Europe  #2008  #Engel und Zimmermann Architekten  #Architecture  #The Plan 025 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054