Metzo College | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2008
  3. The Plan 024
  4. Metzo College

Metzo College

Erick van Egeraat

Metzo College
By Redazione The Plan -

The new Metzo College building in the city of Doetinchem in the East of The Netherlands houses a trade school and sports facility accessible to the public outside school hours. Completed in 2006 and winner of the dutch award for new secondary school architecture, the complex replaces three previous schools and has a total surface area of
16,400 sqm catering for around 1,300 students aged between 12 and 16.
Architect practice Erick van Egeraat developed a design in keeping with new thinking in vocational training. Accordingly, the architecture creates opportunities for interchange among student groups and accommodates the wide offering of practical and theoretical subjects, including health education and counselling.
A compact, square shaped, ground plan rises to form a six-storey truncated pyramid. A distinctive feature in an open slightly undulating landscape dotted with trees, the building achieves a delicate balance between architectural landmark and harmonious addition to the countryside. The geometry of the elevations comprises prevalently horizontal lines crossed by oblique bands that make each façade distinctive. The alternation of cladding slabs and varying sized windows, together with a colour scheme that moves through tones of grey to ochre, help give a deliberate disjointedness to the elevations, breaking up the building’s compact mass.
In deference to new educational concepts, the interior follows principles of flexibility, multi-functionality, transparency and openness. The ground plan provides open areas for group study and socialisation, individual study corners and teacher workstations. Spaces and multi-functional classrooms can be redefined and reformulated to meet teaching requirements. The absence of stark divisions makes distribution within the various departments clearly legible.
The key feature is a central court-cum-patio. Placed above the entrance level, the court has a suspended ceiling whose external perimeter...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

4.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054