Music Centre Muziekgebouw | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2006
  3. The Plan 017 [12-2006]
  4. Music Centre Muziekgebouw

Music Centre Muziekgebouw

3XN

Located on an eastern peninsula once occupied by warehouses, the Muziekgebouw marks the completion of the last leg of Amsterdam’s docklands regeneration programme. Redevelopment of the Sporenburg and Borneo peninsulas to the west had previously been completed under the West 8 scheme. The new waterfront along the River Ij now runs for more than two kilometres and comprises mainly office buildings. Their height and materials had to comply with strict specifications. 

Also mandatory to the development scheme were the last three buildings to be completed: a passenger terminal, a luxury hotel and the concert hall. 

The latter, awarded to 3XN after an international competition held in 1997, is the landmark building of the whole operation, a public place designated as the key to turning around the whole neighbourhood. Kim Herforth Nielsen and his team’s original idea was to build a concert hall inside a glass cube, cover it with a huge roof containing offices and one of the world’s largest music libraries, and set the whole edifice on a plinth following Rem Koolhaas masterplan that would also support the hotel and terminal. 

The parallelepiped was also to be intersected by a smaller, independent structure: the BIMhuis for jazz concerts. As work proceeded, however, the huge roof was shrunk, largely for economic reasons, to the illuminated covering we see today; in the architect’s view, a shining urban beacon.

The architecture comprises just a few, well balanced components: the large roof, glazed façades giving glimpses of the massive cement parallelepiped concert hall inside (tilted slightly in the direction of the cantilevered roof canopy), and the terra cotta-clad plinth containing services and plant, dressing rooms and garage. Seating up to 1000 people (300 in an upper tier), the concert hall is a typical ‘box-in-a-box’ structure. The outer cement envelope is distinctly...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054