Segrino Lakeside Facility | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2006
  3. The Plan 016 [9-2006]
  4. Segrino Lakeside Facility

Segrino Lakeside Facility

Marco Castelletti Studio di Architettura

The new recreation and sports facility, built on a level site on the southern shore of lake Segrino, is surrounded by the park of the same name. Designed to boost the park’s recreational appeal, the long, low building (l 90 m, h 3 m), wedged between road and lake shore, dialogues with its natural surrounds. The entrance is connected to a cycle path running parallel to the road.
The façade facing the road and cycle path acts as a perimeter wall enclosing the park. The cast-in-place concrete was mixed with special oxides to give a finished texture similar to the outcropping rock on the other side of the road. So as not to obstruct lake views from the path, the roof of this single storey building lies below the eye line of passers-by. The entrance is denoted by a tower and connects directly to the cycle path via two pedestrian ramps that continue on down to the lakeside. The structural frame is simple and linear: pillars and wooden beams with wood infills. Wooden boardwalks link the building to the lake shore. With the exception of the foundations and concrete wall facing the road, the whole construction is in industrially produced wood assembled on site.
The L-shaped ground plan has a 5x5 m grid module.
The two rectangular blocks serve different functions: the volume parallel to the road contains showers, toilets, Turkish bath, changing rooms, a first aid post and storeroom; the structure lying perpendicular to the lake is a recreational facility. It also contains staff rooms, the central heating plant and, on the first floor of the entrance tower, a small office. Joined by a portico and made of the same materials, the two blocks sit comfortable together. The atrium contains the ticket office and is the hinge linking these two closed, rectangular structures. It opens outwards onto the portico, giving views of the lake.
From the portico, the two boardwalks lead down to two distinct lakeside areas: a swimming precinct opening into the lake, and a...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Filippo Simonetti  #Como  #Italy  #Concrete Structure  #Glulam Structure  #Sun Shading  #Wood Cladding  #Glass Cladding  #Glulam  #Reinforced concrete  #Glass  #Leisure  #Europe  #2006  #Marco Castelletti Studio di Architettura  #Architecture  #The Plan 016 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054