Oval | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2006
  3. The Plan 016 [9-2006]
  4. Oval

Oval

Alessandro Zoppini

Constructed in Turin’s Lingotto district for the Olympic Games, the new “Oval” ice speed skating stadium was also designed as a multipurpose venue to help revive a rundown, former industrial area on the outskirts of the city.
The simple, asymmetrical roof curves smoothly from east to west, its tubular steel structure resting on pillars set 100 m apart. The exterior anticipates the layout of the interior.
Great care was taken to choose functional, low-maintenance materials. Like the Tosoni façades. The north and south façades are completely glazed. The curved north wall has distinctive aluminium-clad steel “fins”. Tilted at varying angles, they engage with the glass panes so as to compensate for the curvature of the main surface.
Along the side walls, pre-perforated toughened, laminated glass panels (DecorFlou) coated with a milk-white film are “hung” on a steel structure by means of a series of rings and hooks strong enough to ensure windbracing and load bearing.
The flush, satin-finish wall is broken on the east side by three pods on the first floor. These are clad inside and out with large, pre-weathered Rheinzink titanium zinc shingles, a resistant material that will gradually change appearance due with a natural patination...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054