Perimeter Institute for Theoretical Physics | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2005
  3. The Plan 009
  4. Perimeter Institute for Theoretical Physics

Perimeter Institute for Theoretical Physics

Saucier + Perrotte Architectes

Perimeter Institute for Theoretical Physics
By Redazione The Plan -

Riding the controversial line between public and private space, this private research institute attempts to subvert the usual hard thresholds established by private enterprise in the public realm.
The site is on the shore of Silver Lake, at the northern edge of Waterloo's downtown core and the southern edge of the city's central park. Adjacent to its primary pedestrian access, between the university campus and the city center, the site is a wilderness between clearly defined worlds.
Located between the city and the park, the Perimeter Institute expands and inhabits the improbable space of the line that separates the two.
The design is inspired by the nebulous spaces occupied by the subjects of theoretical physics, at once micro- and macro-cosmic, rich in information and of indeterminate form and substance. The building defines the secure zones of the Institute's facilities within a series of parallel walls, embedded in an erupting ground plane that reveals a large reflecting pool.
The north façade, facing the park across the pool, reveals the Institute as an organism, a microcosm of discrete elements. The south façade, facing the city across train tracks and the city's main arterial road, presents the Institute as a unified entity, but of enigmatic scale and content.
Entry to the institute is possible from both the north, along the reflecting pool, and south, under the new ground plane.
The interior of the institute is organized around two central spaces: the main hall on the ground floor and the garden on the first floor. Flanking the two are the offices for staff and researchers. The space above the garden is spanned by three bridges that puncture all the planes, including the north and south façades. The bridges are conduits for quick access to facilities and information, and formally bind this unlikely and emerging institute for fundamental physics research.

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

4.49 €
Print

Print

Sold out
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054