Casalunga Golf Club | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2005
  3. The Plan 009 [04-2005]
  4. Casalunga Golf Club

Casalunga Golf Club

Antonio Iascone

Making an attractive golf facility out of a former stone quarry near Castenaso, on the immediate outskirts of Bologna, was the challenge facing Antonio Iascone. His proposal seeks to correlate architecture and landscaping, the natural environment and the historical features within it, and to make creative use of a simple open plot of land.
The basic design decision was to divide up the volumes needed for the various golf-club functions. The result is a sequence of detached low-rise horizontally extending structures abutting on the central pedestrian walkway, a prominent ground-level feature dictating the whole layout. The individual buildings serve the functions of clubhouse reception and leisure areas, sports activity facilities with changing rooms and a fitness centre, and hospitality in the form of a hotel building complex designed in a series of glass-fronted cubes. The plain horizontal line of the architecture nestles between the bold sweep of the poplars bordering the approach drive and central access routes and the undulating terrain of the fairway winding through the old quarry.
From the architect’s sketch one sees the elegance of the guiding idea for the club complex, which then works out in a series of rigorous technical and structural features. Sunlight exposure conditions, resulting from detailed physical and mathematical model analysis, together with the thermal and energy efficiency inside the buildings, have been studied with a view to optimizing the inner environment.
Equal care has been taken to keep landscape transparency, whilst protecting the privacy of certain buildings. Prospects from the clubhouse are ensured by extensive low-emission-glass curtain walling, permeable to a narrow band of infra-red rays, while the hotel cluster, secluded behind trees, gains sunlight and glimpses of landscape from its floor-to-ceiling glazing. The most exposed facades make use of natural “sun-breaks”: the tree rows themselves stand fairly close,...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054