Polini Motori Headquarters | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2005
  3. The Plan 012 [12-2005]
  4. Polini Motori Headquarters

Polini Motori Headquarters

Joseph di Pasquale

Europa | Bergamo

The trapezoidal shaped plot, with a main road running along one side, meant that the factory building had to be aligned along the former railway tracks of the Val Seriana line to the north, and vie with the imposing Italcementi factory close by. Horizontal and “dematerialised”, the composition is informed by the theme of speed. The horizontal structure has been obtained by connecting the façade of the racing division to the roof of the office block, creating a single unit. The appearance is of a partly sliced off cylinder lying on its side, its surface clad in large Alucobond aluminium panels, façades and roof distinguished only by the different type of anchoring. The double height cylinder section resting against the racing division contains the atrium with stairs and lifts. Like an expansion joint set between office block and racing division, it breaks the continuous line of the...

Print
Paper Version Sold Out
Digital
4.49 €

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054