Medical Faculties, Diego Portales University | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2005
  3. The Plan 012
  4. Medical Faculties, Diego Portales University

Medical Faculties, Diego Portales University

Mathias Klotz

Medical Faculties, Diego Portales University
By Redazione The Plan -

The Medical Faculties of the Diego Portales University in Santiago, Chile, completed in 2004 on an already densely built island block, had to follow the orientation of the existing listed buildings. The project also aimed to relate new and older buildings via the intervening outdoor areas, ensuring spatial organisation and rationalisation. Accordingly, the open spaces were modulated to facilitate access and ground level circulation flows. The resultant “visual permeability” – says Mathias Klotz – “brings light to places where light doesn’t go”.
The built surface area requirement was 8.000 sqm, not counting external distribution connections, on only 1.500 sqm. Administration and Dean’s offices, classrooms and laboratories for Dentistry and Medical teaching all had to be incorporated in a rational complex. These three functions were each assigned a building. The historical building giving onto the street and marking the access to the whole complex now houses administrative functions. The Faculty of Dentistry was located in a new building set behind an existing street-front façade, and developed perpendicularly towards the centre of the compound. The new Faculty of Medicine building was located in the central part of the area.
The large expanses of reflective glass helps to “dematerialise” the building’s vertical development, reducing contrast with surrounding structures while still asserting its distinctive character.
Two open spaces relate the new building to the existing ones. In the first central area, a tall, elegant structure connects the Faculties of Medicine and Communication, and shields the laboratories along the west façade of the Medical Faculty. The result is an imposing, yet welcoming outdoor atrium. The other connecting structure lies between the new construction and the old listed building. Virtually a huge void, seven storeys high and reaching underground, it is broken at ground and fifth floor level by horizontal metal grid...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Print

Print

Sold out
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054