Solar Umbrella Residence | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2005
  3. The Plan 010 [06-2005]
  4. Solar Umbrella Residence

Solar Umbrella Residence

Pugh + Scarpa Architecture

Nestled amidst the suburban neighbourhood of single-storey bungalows of Venice,California, the Solar Umbrella Residence is the result of extending a 650 square foot bungalow into a 1900 square foot residence equipped for responsible living in the 21st century. Architects Angela Brooks and Lawrence Scarpa have applied sustainable design principles that characterise much of their work: active and passive solar design strategies to make the building 100% energy neutral, the use of recycled, renewable and high performance materials, studies of soil permeability, and containment of maintenance costs.
The particularly advantageous  site location overlooking parallel roads meant that layout could be rearranged to make the building south facing. The previous main entrance has now become the back. This move allowed the architects to create a more gracious introduction to their residence and optimise exposure to energy-rich southern sunlight. In place of the former façade a new, two-storey volume has been built to house the entrance, living area, a new master suite and utility rooms. As distribution of the existing body has not been altered, the kitchen is now adjacent to the spacious, luminous living room whose sliding glazed French windows blur the distinction between inside and outdoors.
One space flows easily into another, a feature highlighted by the water that from the swimming pool reaches the entrance platform and then the master suite encompassing the bathroom and opening out onto the patio. The patio extends the bedroom area outdoor, creating an open yet protected space that is englobed in the building envelope, providing a front elevation with a distinctive character.
A bold display of solar panels wrapping around the south elevation and roof becomes the defining formal expression of the residence. Conceived as a solar canopy, these panels protect the body of the building from thermal heat gain by screening large portions of the structure from...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054