Duravit Design Centre | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2005
  3. The Plan 010 [06-2005]
  4. Duravit Design Centre

Duravit Design Centre

Philippe Starck

Europa | Hornberg

The Duravit Design Center in Hornberg, a little town in the heart of the black forest, combines flexi-space offices and showrooms, a services centre and training facility. Philippe Starck designed the 19 m high building that combines practicality and function with a wholesome dose of irony: the façade giving onto a new busy main road has been recessed to give way to a three-storey high toilet that also functions as an observation tower that is illuminated at night.
At the inauguration of the building, Starck explained his basic concept. Despite appearances, the outsize loo is not a marketing gimmick. It is there to arouse the sensations a bored child might have when he catches a glimpse of this outsized object from the backseat of a car emerging briefly from a tunnel before speeding down another. He has seen something that defies logic, something that is only possible in flights...

Print
Paper Version Sold Out
Digital
4.49 €

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054