Cultural Centre Canadaplein | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2002
  3. The Plan 002
  4. Cultural Centre Canadaplein

Cultural Centre Canadaplein

Mecanoo Architecten

Alkmaar’s new Cultural Centre on strategically situated Canadaplein square on the edge of the historical town centre houses the Municipal History Museum, the Central Library and the Artiance Music School. The architectural challenge was to combine three different functions in one building on a narrow site, and integrate an existing structure: the former 1970’s Interkruis building. Although comprising one volume with a common auditorium, the design preserves the individuality of the three institutions, which are set side by side in an east-west array so that each faces onto the main square.
The library to the south is largely contained in the former Interkruis building. Warm materials like Oregon pine and sandy-coloured linoleum give it a restful, comfortable atmosphere. A succession of patios and cleverly arranged empty spaces allow daylight to penetrate deep into the building.
The music school to the north has a three-storey entrance onto the square. Steel and birch doors and black linoleum add further elegance. Daylight pours in from the glazing at the end of corridors.
The municipal museum, requiring minimum daylight, occupies the central strip. Its glazed roof gives the feel of a covered urban square leading to the central hall and lends this compact structure a striking transparency and lightness.
A major feature is the common auditorium which hangs in the central hall like a weightless white box.
The old building has a skin of wooden slats which cover the glass facade of the new structure while at the same time giving an enticing glimpse of old-new contrast. The overall layered effect is soft and transparent, creating an ideal blend with nearby buildings: a large, imposing church and the small buildings of the old town centre.
On the technical level, the pre-stressed concrete floors belonging to the former building were preserved since their carrying capacity of 6kN/mq was sufficient for the building’s new function. The...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054