Pulitzer Foundation for the Arts | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2002
  3. The Plan 001
  4. Pulitzer Foundation for the Arts

Pulitzer Foundation for the Arts

Tadao Ando Architect & Associates

This is the museum housing an art collection of the founder family of the Pulitzer Prize. The site is situated in downtown St. Louis in the central part of United States. The area has been suffering serious devastation due to suburban development over the past years. The museum will occupy a corner of a cultural zone that the Pulitzers have been taking a leading part in its redevelopment, in anticipation that it might become a cultural anchor of community revival. After looking into the environment of the site and the program required, we have decided to conceive the project as a gallery of contemporary art equipped with scales and characteristics of a residence.
Here the main focus was placed on the openings – carefully designed and arranged at appropriate proportions within a structure of the simplest form. This is a result of emphasizing the sublimation of space based on geometrical manipulations by contrarily limiting the elements of architecture.
The building consists of a set of two rectangular volumes having identical width of 24 feet (7.3 meters) and length of 216 feet and 204 feet respectively, arranged parallel to one another with a water court of the same width in between. The two volumes are different in height: the taller one encloses a double height (measuring 24 feet high) main gallery, and the lower one – having one level less than the former – accommodates the entrance hall, a library, various rooms for administration and research, and a roof top garden. The blank space caused by the difference of length of the volumes is roofed by deep eaves. It serves as an entrance to the museum and a lounge linking the two volumes. External spaces such as the water court, the rooftop garden, and terraces facing them keep a continuity with the gallery inside. Both spaces are regarded as a place of modern art exhibition. The indoor exhibition rooms adopt natural light to intensify the continuity with the outdoors. It is expressed as a space that...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Robert Pettus  #St. Louis  #United States of America  #Green Roof  #Glazed Façade  #Glass  #Reinforced concrete  #Museum  #North America  #2002  #Tadao Ando Architect & Associates  #Architecture  #The Plan 001 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054