New Offices Ferretti International | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2002
  3. The Plan 001
  4. New Offices Ferretti International

New Offices Ferretti International

Dap Studio

The new headquarters of the company Ferretti International is located in the rapidly changing industrial heart of  Dalmine, a typical small manufacturing town between Milan and Bergamo in Italy. The architects’ brief was to give a radical facelift to an existing building. Their response was to build a super-elevation and completely transform the outer skin. The original building, of fairly recent construction, comprised a front, road-facing block for offices and a long industrial shed at the back. The new design left the production shed unaltered and concentrated on extending and updating the office volumes to meet the requirements and company image of the client.
The aim was to create a sculpture effect for the building. This was achieved with the use of different materials and textures to create a harmonious composition of solids and empty spaces: an expanse of opaline or milk-glass, a volume comprised of slats of wood projecting over the two intermediary storeys and a cement cladding on the upper storey.
The over-fussy architecture of the former building was streamlined by cladding part of the façade with opaline glass to give the perception of an ‘empty’ space. This outer skin also ensures less heat dispersion during the winter and  better solar insulation in the summer.
The cement facing for the upper storey is the ‘solid’ part of the sculpture which, however, seems suspended in respect of the glass below. This level, housing the senior management offices, receives ample natural light from clerestories.
A pre-existing triangular-shaped balcony facing the road has been redesigned as a rectangle and provided with a ‘casing’ of 12cm-distanced wooden brise soleil slats, giving the perception of a further volume. The wooden slats continue around to cover the side of the building that houses the stairs.
The super-elevation is made of pierced aluminium strips. It blends the various elements of the composition below, and also provides a...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading

Digital

4.49 €

Print

Sold out

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Paola de Pietri  #Milan  #Italy  #Steel Structure  #Glass Cladding  #Steel  #Aluminum  #Wood  #Offices  #Europe  #2002  #Dap Studio  #Architecture  #The Plan 001 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054