On the border between land and sea
  1. Home
  2. Interior Design & Contract 08
  3. On the border between land and sea

On the border between land and sea

Riva Yacht Headquarters

MMAA Studio Manfroni & Associati

On the border between land and sea
By Editorial Staff -
Schueco, area35, Thorn Lighting, GARC have participated in the project

It was 1842 when Pietro Riva, a young shipwright who had just arrived in Sarnico, on the shores of Lake Iseo, earned the trust of the locals by refitting many of the fishermen’s boats that had been destroyed by a violent storm. Thus began the story of Riva Yacht, a shipyard founded in Franciacorta that became one of the world’s best-known nautical brands within a century. Its consecration on the international stage as Made in Italy excellence occurred in the 1950s with Carlo Riva, engineer and great-grandson of the founder, at the helm. Carlo designed the iconic motorboat Aquarama, launched in 1962. In the early 2000s, after Ferretti Group’s acquisition of the brand, the production facility in La Spezia, designed by MMAA_Studio Manfroni & Associati, came into operation. Twenty years later, the firm carried out an important expansion of the Ligurian hub, which houses the Riva Yacht headquarters. 

Headquarter Riva Yacht | ©Andrea Bosio, courtesy MMAA Studio Manfroni & Associati

The project complements the existing production facilities with a functional program that includes operational and executive offices, a showroom, and a winter garden with a sea view. Thanks to the decision to redefine the coastline with an infill of over 3 ha, the shipyard has a very functional floorplan, with two symmetrical docks, behind which is the production area. The new buildings, located in front of the two production warehouses, are divided into two blocks. Each block is developed in a mirror-image manner around a dock: on each side, two three-story buildings face each other, supporting a canopy that protects the dock while being connected by a bridge element that was conceived as a large lattice beam. These two connecting volumes, suspended over the water, host representative offices and exhibition spaces with views of the boats under construction. 

Headquarter Riva Yacht | ©Andrea Bosio, courtesy MMAA Studio Manfroni & Associati Gli headquarter di Riva Yacht a  La Spezia vanno a completare il polo produttivo realizzato nei primi anni Duemila, sempre su progetto di MMAA, con l’aggiunta di spazi per uffici e per l’esposizione delle barche.

Contact with the sea represents the common thread of the project: all the workspaces enjoy a view of the gulf. This decision holds a symbolic value connected to the company’s activity, but also plays an important role in contributing to the well-being of the people who work within the complex. In terms of color, the exteriors of the buildings echo the hues of the sea, which are also the historic colors of the brand: midnight blue and aquamarine. The side and rear front of the building consist of ventilated porcelain façades, traversed by continuous terraces that recall the walkways that provide access to a ship’s cabins. The gulf-facing façade opens onto the sea with large windows protected by metal sunshade systems. 

Un general contractor certificato B Corp | ©Andrea Bosio, courtesy MMAA Studio Manfroni & Associati La realizzazione del progetto per i Riva Yacht Headquarter è stata affidata a Garc, che ha coordinato l’intero processo in qualità di general contractor, centralizzando le operazioni e semplificando ogni fase, dall’ingegnerizzazione alla costruzione, in modo da assicurare la massima efficienza operativa. La società, esperta in contratti di tipo EPC (Engineering, Procurement, and Construction), si distingue per le elevate performance di sostenibilità sociale e ambientale, attestate dalla certific

The coverings above the dock created an opportunity to house a solar/photovoltaic panel system and provide shelter from the elements, allowing these spaces on the water to be used all year long. On the western dock, the final work of outfitting the floating boats is carried out, while the eastern dock has a more commercial and exhibition function: it is used to show potential buyers the boat on the water or present a new ship model to the press. The space between the two docks is the arrival point of the travel lift that lowers the yachts into the sea, and the place where the official launching ceremonies for new boats are held. 

Location: La Spezia, Italy
Client: Ferretti Group
Completion: 2023
Gross Floor Area: 6,800 m2
Architect and Interior Designer, Construction Project Manager: MMAA_Studio Manfroni & Associati Building A Interior Designer: Alessandro Veralli Architetto
Main Contractor: Garc
Structural Consultant: Structurama

Photography: Andrea Bosio, courtesy of MMAA_Studio Manfroni & Associati

You might also like:
Contract & Interior Design 08
Contract & Interior Design 08

THE PLAN Interior Design & Contract 8 is the eighth supplement that THE PLAN has dedicated to the world of interior architecture. The publication, out in April 2024 as a supplement to THE PLAN 153, looks at around twenty of the most important interna... Read More

Paper Version Paper Version
12.00 €
Digital version Digital version
5.49 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.