Architecture at the service of student creativity
  1. Home
  2. Interior Design & Contract 08
  3. Architecture at the service of student creativity

Architecture at the service of student creativity

Laude Living Bologna

Open Project

Architecture at the service of student creativity
By Editorial Staff -
Bertolotto Porte, FAAC, Coiver have participated in the project

A new idea of a student residence, a creative hub capable of intertwining privacy and sharing needs in one place, as well as the beating heart of a larger redevelopment and reconnection project between the local community and the students of the oldest university in the Western world, Alma Mater Studiorum. Thus was born Laude Living Bologna, student housing just a short distance from the historical center and surrounded by public green areas. Designed by Open Project starting with a concept developed together with tp bennett, the residence features 16 floors above ground in addition to a basement and has opened its doors to over 500 students. What makes its configuration unique for a residence of this type is the presence of actual mini apartments. These overlook the historical center and the hills thanks to their large windows and are equipped with private facilities – from the bedrooms to the kitchen to the individual bathrooms – plus common spaces, where privacy, sociality, study, tranquility, sports, and recreation coexist and enhance each other. In the words of  Open Project’s partners Maurizio Piolanti and Francesco Conserva, it is a place where one can carve out an individual and creative space and find the freedom to express oneself.

Laude Living Bologna | © Ingrid Taro, courtesy Open Project Il progetto di interior design si identifica per l’esplosione dei colori pop, con tinte brillanti alle pareti che vengono riprese anche dagli arredi custom. Il giallo e il blu, in particolare, sono stati scelti per favorire la creatività di una comunità di studenti multietnica.

The project involved the redevelopment of an existing area and the creation of new structures: in addition to the main building, recognizable for its rhythm created by alternating dark and light colors, there is a lower construction which rises to the third floor and gives life to a central courtyard devoted to communal activities and arranged to incentivize movement. There are many other areas for gathering, including the basement, ground floor, and top floor, featuring a lounge, study room, bar-cafeteria, and a dedicated mailroom, where packages and correspondence can be delivered. Lastly, on the top of the building there are communal kitchens, a yoga room, a library, and a silent room, while the basement floor features a cinema and a gym. 

Laude Living Bologna | © Ingrid Taro, courtesy Open Project Per omaggiare la storia del luogo, un ex sito ferroviario, si è scelto uno stile industriale, con ampio impiego di elementi in metallo e impianti a vista.

The liveliness of the interiors, created by an explosion of bright colors on the walls and in the custom furnishings, contrasts the graphic style and neutral colors that characterize the exterior of Laude Living Bologna. The wallpapers, similarly in vibrant hues, were realized with a custom design by tp bennett with a graffiti effect: the result is varying bright interiors with strong personalities, united by the plays of color. Beyond the colors, the interior design emphasizes the building’s past as a railroad car manufacturing plant: an industrial style with an extensive use of metal elements and exposed systems pay homage to this history. 

Laude Living Bologna | © Ingrid Taro, courtesy Open Project Oltre alle tinte brillanti,  a caratterizzare il progetto di interni anche le note accese delle carte da parati custom realizzate su disegno, con effetto graffiti. In questo modo, ambienti diversi sono legati da uno stile comune.

The study and choice of furnishings respond to the specific needs of enhancing the environments: on the one hand, the optimization of the spaces within the apartments, rendering each one functional and comfortable; on the other, the achievement of a non-bare effect in the large common spaces. “The student residence is a fertile environment for brilliant ideas”, Open Project concluded. “At the same time, it is a point of aggregation for the neighborhood, an opportunity to center the local community and reconnect it with the university district and the many stimuli it generates, and a place that acts as inspiration for the international student reality that lives in and passes through Bologna”.

Location: Bologna, Italia
Client: Stonehill International
Completion: 2022
Gross Floor Area: 20,000 m2
Architect and Interior Designer, Project Coordinator, Construction Project Manager: Open Project Concept: tp bennett
Main Contractor: CMB
Project Management Consultant: Drees & Sommer Italia

Unless otherwise indicated, photography: Ingrid Taro, courtesy of Open Project

You might also like:
Contract & Interior Design 08
Contract & Interior Design 08

THE PLAN Interior Design & Contract 8 is the eighth supplement that THE PLAN has dedicated to the world of interior architecture. The publication, out in April 2024 as a supplement to THE PLAN 153, looks at around twenty of the most important interna... Read More

Paper Version Paper Version
12.00 €
Digital version Digital version
5.49 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.