A New Concept of Open Space
  1. Home
  2. Interior Design & Contract 07
  3. A New Concept of Open Space

A New Concept of Open Space

Municipal Services Company Headquarters

Busselli Scherer Architekten

A New Concept of Open Space
By Editorial Staff -

For the headquarters of the Municipal Services Company (Azienda Servizi Municipalizzati) of Merano, the South Tyrolean firm Busselli Scherer Architekten designed a project that goes beyond the traditional idea of open space, arriving at a concept based on modularity and inclusivity, thanks to the use of glass partitions and a specially designed room layout. 

The reuse project of a former warehouse located near the historic hippodrome has preserved some defining characteristics that connotate the industrial nature of the building, maintaining the charm derived from its artisanal manufacturing past. On the exterior, the architecture is simple: the form follows the boundaries of the lot with a curved façade and metal cladding opened by large, full-height ribbon windows. On the interior, the new headquarters covers about 1,800 sq. m across two floors and was designed to house administrative offices for around 50 employees, in addition to meeting rooms, common spaces for workers, relaxation areas, and counters open to the public. 

Sede centrale Azienda Servizi Municipalizzati - Davide Perbellini, courtesy Busselli Scherer Architekten Le divisioni tra gli ambienti  sono pensate per essere modificate nel tempo, al fine di garantire la massima flessibilità d’uso dell’edificio.

The search for light was one of the guiding elements of the project: all the offices are located on the perimeter of the building in order to take advantage of the large windows, with the meeting rooms and common areas in the central portions. The partitions between different environments were realized with glass walls that allow natural light to filter to the innermost parts of the building and offer an openness and visibility typical of open spaces, while surpassing this model in favor of greater privacy and acoustic quality. Another design criteria of the project was flexibility: the divisions can be modified and moved, favoring versatility of the spaces and collaboration between employees.

The traditional and austere character of the historic building – rough concrete pillars, cement walls and exposed ceiling fixtures – was softened with careful interior design. Custom-made wood-grained furniture, carpeted floors, upholstered seating with curvy lines, sophisticated choices for lighting fixtures, and sound-absorbing fabrics lend elegance and comfort to the spaces without obscuring their industrial character.

Sede centrale Azienda Servizi Municipalizzati - Davide Perbellini, courtesy Busselli Scherer Architekten Gli interni sono caratterizzati da arredi  su misura in legno venato, da morbide sedute dalle forme arrotondate e da una palette  di colori dalle tonalità pastello.

In addition to these elements which ubiquitously pervade the space, Busselli Scherer Architekten wanted to insert some design accents to mark the environments. One of these is the large helical staircase which connects the two levels: a structure made of metal and cast-in-place concrete – in which steel stringers were used as disposable formworks – with a typical rough, textural finishing of exposed concrete. Lastly, in the lobby, designed as a welcoming and informal space, the front desk constitutes another strong architectural symbol: a multi-faceted, textural volume, with dark colors and topped by a “starry sky” composed of many hanging dotted lighting fixtures. 

The partitions realized with glass walls offer an openness and visibility typical of open spaces, while surpassing this model in favor of greater privacy and acoustic quality.

Location: Merano (Bolzano), Italy
Client: Azienda Servizi Municipalizzati di Merano
Completion: 2022
Gross Floor Area: 1,800 m2
Architect and Interior Designer: Busselli Scherer Architekten
Main Contractor: Carron Bau

Consultants 
Structures and Safety Coordinators:
Baubüro, Pfeifer Partners
Electrical, Mechanical and Energy Efficiency: Energytech

Photography: Davide Perbellini, courtesy of Busselli Scherer Architekten

You might also like:
CONTRACT & INTERIOR DESIGN 07
CONTRACT & INTERIOR DESIGN 07

THE PLAN Interior Design & Contract 7 is the seventh supplement that THE PLAN has dedicated to these areas of architecture. The publication, to be released in September 2023 as a supplement to THE PLAN 148, looks at around twenty of the most importan... Read More

Paper Version Paper Version
12.00 €
Digital version Digital version
5.49 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.