A building within a building
  1. Home
  2. Interior Design & Contract 07
  3. A building within a building

A building within a building

Mozzanica & Mozzanica Headquarters

Alessandro Villa studio

A building within a building
By Editorial Staff -
Marazzi, Resstende have participated in the project

Mozzanica&Mozzanica, an Italian company that deals with the design and construction of fire-resistant systems, has completed a renovation and expansion project that saw the transformation of their production site in Osnago, in the province of Lecco, into a real headquarters, dedicated not just to production and company offices but also to innovation and training. 

Alessandro Villa studio’s design sought to create a new volume moving within the contours of the existing building. One building within another: in this way, the corporate headquarters was enhanced with new rooms for offices and training spaces. 

The vast surfaces, the notable heights of the rooms and a wide structural grid, characterized by pillars placed at large distances, allowed the architects to increase the volume of the building while staying within the existing perimeter. The original core intended for office use on the ground floor was expanded, extending to the warehouse on the floor above. In addition, a wide auditorium was created, to which a cafeteria area was added. All the rooms on the ground floor, dedicated to visitors, were designed to be fluid and in communication with each other, and the large double-height atrium becomes the pivot around which the entire distribution logic of the space revolves. A welcoming and directional space for guests, it also is the foyer of the contiguous auditorium, which is visible through a large separating window. 

Mozzanica & Mozzanica Headquarters - Maurizio Montagna, courtesy Alessandro Villa studio A lato dell’auditorium si trova un container rosso attrezzato con dispositivi di spegnimento incendi. Grazie alle vetrate apribili può essere spostato all’interno della sala per l’esecuzione di test e dimostrazioni.

The architects wanted to prioritize light in the composition of the environments, and it floods the spaces, reaching the innermost portions of the building, thanks to the use of windows and moveable walls. 

The colors and materials pay homage to the industrial vocation of the architecture: a palette modulated on a range of grays envelops the space, contrasted by red accents in the furnishings and some of the glass partitions. Elements such as the perforated metal staircase at the entrance, the smooth cement pavement, and the large ceramic slab claddings, give the space a solemnity that matches the esthetics and functionality and gives the idea of a large indoor plaza.

Mozzanica & Mozzanica Headquarters - Maurizio Montagna, courtesy Alessandro Villa studio La gamma di grigi delle superfici architettoniche è ravvivata da elementi puntuali in rosso acceso, come le sedute, la grafica ambientale e del wayfinding.

The choice of ceramics for the cladding of large surfaces is closely linked to the project’s objective of sustainability: the durability and resistance of the material and the need to minimize maintenance interventions balance the carbon footprint from the production of the slabs. Even the design of the facilities aims to reduce consumption and conserve energy. The building – which won the La Ceramica e il Progetto award in 2021 – is equipped with a centralized building automation plant that can independently manage the cooling and heating in each room. 

Alessandro Villa studio’s design sought to create a new volume moving within the contours of the existing building. One building within another: in this way, the corporate headquarters was enhanced with new rooms for offices and training spaces. 

Location: Osnago, (Lecco), Italy
Client: Mozzanica & Mozzanica
Completion: 2021 Gross Floor Area: 1,500 m2
Architect and Interior Designer: Alessandro Villa studio 

Consultants 
Structures and Construction Project Manager:
Lorenzo Mazzoleni
Lighting: Sacchi Studio Luce
Electrical: PC Project
Plant Equipment: Studio tecnico associato Salvioni & Mauri

Photography: Maurizio Montagna, courtesy of Alessandro Villa studio

You might also like:
CONTRACT & INTERIOR DESIGN 07
CONTRACT & INTERIOR DESIGN 07

THE PLAN Interior Design & Contract 7 is the seventh supplement that THE PLAN has dedicated to these areas of architecture. The publication, to be released in September 2023 as a supplement to THE PLAN 148, looks at around twenty of the most importan... Read More

Paper Version Paper Version
12.00 €
Digital version Digital version
5.49 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054