Less is more, more is nature
  1. Home
  2. Interior Design & Contract 06
  3. Less is more, more is nature

Less is more, more is nature

DevaDhare Dining Space

Play Architecture

Less is more, more is nature
By Editorial Staff -

The magical atmosphere of forests that surrounds the city of Sakleshpur, in southern India, envelops the DevaDhare Dining Space restaurant. In this place rich with emotions and deeply rooted in the territory to which it belongs, it is possible to dine immersed in greenery. The project’s client passed a large part of his childhood playing in this natural habitat and wanted to share this place that holds some of his fondest memories most importantly with family and friends. The DevaDhare restaurant, designed by the Indian firm Play Architecture, is part of a larger hospitality structure.
The 4-ha resort includes various cottages, other spaces and outdoor areas. 

DevaDhare Dining Space | © Bharath Ramamrutham, GRAF Media courtesy Play Architecture Il ristorante è collocato su una piattaforma in granito sostenuta da pali in acciaio, già presenti in loco poiché installati nella prima fase di realizzazione del resort,  e quindi riutilizzati in un’ottica  di ottimizzazione delle risorse.

The heart of the project is the restaurant hall, which has a rectangular shape with a north-south orientation and is complemented by two external terraces positioned on the long sides. The larger terrace, facing west, juts out toward a lake, while the other looks toward a small waterfall. Located on steep terrain, the building was conceived as a pile dwelling building – it consists of a granite platform, supported by steel pillars, and is topped by a vaulted masonry roof. This roof, spanning 16.5-m, is composed of five layers of clay bricks and rests on roller-compacted concrete (RCC) placed at the four corners. Thanks to this design solution, realized in collaboration with local builders, the hall boasts an open floorplan free of columns or loadbearing walls, which thus can be furnished and lived with maximum flexibility. The curvilinear geometry of the roof creates four arched openings that are completely transparent. Between the metal poles upon which the restaurant stands, a zen garden with a small pond has been set up. The dining hall, accessible via a stone staircase, is also equipped with a ramp. Service spaces, such as restrooms and the kitchen, are located in two separate volumes and complete the design. 

DevaDhare Dining Space | © Bharath Ramamrutham, GRAF Media courtesy  Play Architecture La volta in mattoni faccia a vista rappresenta un omaggio  alla tradizione costruttiva locale. Con il suo carattere rustico e minimale, si inserisce in maniera armonica nel paesaggio boschivo.

The interior design is based on a minimalist concept that eschews any type of decoration. The designers followed the philosophy of less is more, in order to allow the guests to remain in contact with the natural landscape even after they have entered into the structure. Since the bricks of the roof have been left exposed both on the extrados and intrados of the vault, the lightness of the glazing elevates the raw materiality. Endless shades of green, seemingly stolen from the forest, invade the environment and enhance the dark red hue through a play of complementary colors. The furnishings stick to the bare essentials: a bar countertop with a clean and linear design and a few tables with essential finishings. The floor features some glass modules that display the garden and stream below. The forest, with its shapes and colors molded by nature, remains the undisputed protagonist of the project. 

Location: Sakleshpur, Karnataka, India
Client: Sentinel Adventures
Completion: 2022
Gross Floor Area: 240 m2
Architect and Interior Designer: Play Architecture
Landscape Consultants: Nivedita Manjunath, Satish Babu
Main Contractor: ASB & Co.

All photos courtesy of Play Architecture

You might also like:
Contract & Interior Design 06
Contract & Interior Design 06

THE PLAN Interior Design & Contract 6 is the sixth special supplement to THE PLAN dedicated to the contract market and interior design. Out in April 2023 with THE PLAN 145, the publication brings together over 20 of the most significant projects on t... Read More

Paper Version Paper Version
12.00 €
Digital version Digital version
5.49 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.